Hem Ledare Intervju Sjösäkerhet Forskning Framtidsyrken Utbildning Arbetslivet Hallå där.. Ministern Gästartiklar Arkiv
 

På Tjörns sjöfartsgymnasium går de 30 eleverna i årskurs ett ut i praktik redan efter sex veckor. I avgångsklassen fick samtliga elever, som inte läste vidare, jobb inom sjöfart. Arbetsmarknaden är långt ifrån mättad. Foto: Anders Kämpe

En skola för matroser och motormän

Högst upp i Skärhamn, i backen ovanför torget, ligger den vackra gamla folkskolan, i dag hemvist för Tjörns sjöfartsgymnasium.

Utbildningen är unik. Redan efter sex veckor går eleverna ut i sin första praktik på ett riktigt fartyg i trafik inom den svenska handelsflottan. Ungdomarna får tidigt en känsla för om de har valt rätt.
– De får jobba sida vid sida med besättningen, lära sig den modernaste tekniken i praktiken och får känna på vad det innebär att jobba på sjön, säger Anders Mattsson, sjöingenjör med ansvar för fartygstekniska ämnen och fartygspraktik.
Lärarna har ett tätt samarbete med rederierna och anpassar utbildningen till branschens behov. Skolan tar in ett 30-tal elever per årskull. Under den treåriga utbildningen ingår 32 praktikveckor, alla på handelsflottans fartyg över hela Europa. Utbildningen ger högskolebehörighet och leder, för ungefär en tredjedel av eleverna, vidare mot en sjöbefäls­utbildning.
I avgångsklassen från i våras fick alla, som inte läste vidare, jobb, säger Jan Eklind, lärare i matte och fysik. De flesta går ut på sjön men utbildningen är så bred att det är lätt att även få jobb på land.


Foto: Anders Kämpe

Jenny Bergquist

– Redan i 4:an bestämde jag mig för att bli antingen sjökapten eller veterinär. Någon gång i högstadiet föll veterinärtanken bort.

Jennys intresse för sjöfarten vaknade ombord på fritidsbåten – annan sjöfarartradition saknas i familjen.

– Min första praktiktid gjorde jag på en tanker, Octavius, säger Jenny. Jag mönstrade på i Brofjorden och tog törnar till Polen, Gävle, England och Amsterdam.

Jenny är inne på sitt andra gymnasieår och lika övertygad som någonsin att hon ska läsa vidare till sjöbefäl. Hon tycker om att resa, hon trivdes med sina praktikperioder och hon gillar den tydliga uppdelningen i intensivt arbete under en tid och lång oavbruten ledighet.

– Tjörn är en väldigt bra skola, säger Jenny. De flesta lärarna har varit till sjöss och kan berätta om hur det är att vara ute.


Viktor Thyr Berggren

Med en pappa som jobbar på Sjöfartsverket och sommarjobb på båt, var sjön ett självklart val för Viktor.
– Det är jättebra med Tjörngymnasiet att man får prova på att jobba på riktig båt redan från början, säger han.
Hans första praktik var på ett RoRo-fartyg som fraktade papper på en fast rutt mellan Hallstavik, Norrköping och en hamn utanför London. Även Viktor siktar på högskolestudier och karriär som fartygsbefäl.
– Jag tycker att det är kul på båt. Det är en härlig känsla att vara på väg någonstans, att en dag aldrig är lik någon annan.
En annan fördel är att man aldrig behöver byta jobb om man blir trött på ett ställe. Det räcker ju att byta till en annan båt, för att få variation.


SJÖFARTSUTBILDNINGAR PÅ GYMNASIENIVÅ

Göteborg:

Ester Mosessons Gymnasium. Utbildning: sjöintendentur, dvs kockstuert.

YTC Lindholmen. Utbildning: motorman och matros.

Sjöfartsgymnasiet (Skärhamn).

Utbildning: motorman och matros

Öckerö gymnasieskola. Utbildning: matros

Helsingborg: Rönnowska skolan. Utbildning: motorman, matros och sjöintendentur

Härnösand: Härnösands Gymnasium. Utbildning: motorman, matros och sjöintendentur

Karlskrona: Törnströmska gymnasiet. Utbildning: motorman och matros

Stockholm: Sjömansskolan Stockholm AB. Utbildning: motorman och matros

Strömstad: Strömstads Gymnasium. Utbildning: förberedande sjöbefälsutbildning

Visby: Christopher Polhemgymnasiet, Sjöfartsprogrammet. Utbildning: motorman och matros


Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!